Strahinja Rašović (©Starsport)
Strahinja Rašović (©Starsport)

Radnički osvetlao obraz Srbiji, dominacija hrvatskih klubova i podbačaj Novljana

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.01.21. | 17:10

Vaterpolisti Crvene zvezde imaju za čim da žale, pripada im epitet najvećih gubitnika ovosezonske Regionalne vaterpolo lige. Proganjaće crveno-bele peterci protiv splitskog Jadrana

Tri hrvatska kluba na završnom turniru Jadranske lige – ništa novo. “Uljez” je Radnički iz Kragujevca, a kada se pogledaju rezulati Kragujevčana na evropskoj sceni ove sezone, plasman na završni turniru Zagrebu svakako nije iznenađenje. Dubrovački Jug i zagrebačka Mladost prošetali su se do finalne faze, splitski Jadran provukao se kroz iglene uši, a Crvenu zvezdu koštali su peterci plasmana na završni turnir. Penal lutrija poslala je Splićane dalje, Srbiju skratila za jednog predstavnika i sprečila polufinalne srpsko-hrvatske okršaje.

Završni turnir održaće se 26. i 27. marta u Zagrebu, a polufinalne parove činiće Jug – Jadran Split i Mladost – Radnički. Zagrepčani i Dubrovčani moraće da se izbore sa bremenom favorita. U grupnoj fazi opravdali su očekivanja i zauzeli prve pozicije bez izgubljenog boda. Ostaje da se vidi kako će se nositi sa pritiskom u borbi za trofej.

Izabrane vesti

Izborili su se čelnici Regionalne vaterpolo lige sa koronom, pronašli su način da se takmičenje održi ove sezone iako je bilo dovedeno pitanje i nije moglo da se odigra u standardnom, ligaškom obliku. Ispostavilo se da je skraćeni format uz turnirski sistem bio pun pogodak kada je dinamičnost u pitanju. Nešto nalik na prošlogodišnju fudbalsku Ligu šampiona koja je morala da se skrati zbog pandemije virusa korona. Prevelikih iznenađenja u bazenu nije bilo, mahom su favoriti opravdali očekivanja, pa se ne može povući paralela sa fudbalom I u tom segmentu.

Manjkavost novog formata bilo je igranje pet utakmica u četiri dana. U “balonima” u Beogradu i Dubrovniku svaki tim je imao dan “D”. Uskakanje dva puta u bazen u toku jednog dana po pravilu je iscedilo igrače, pražnjenje je bilo ogrmno, ali igrače svetske klase to nije omelo. Najraspucaniji je bio Gavril Subotić, vaterpolista Crvene zvezde. Na bazenu “Milan Gale Muškatirović”, Subotić je na pet mečeva postigao 21 gol i poneo je nagradu najboljeg strelca turnira. Vaterpolista Budve, Blažo Mitrović, dao je 18 golova, Tin Brubnjak iz Primorja je 16 puta tresao mrežu, a Jugov Loren Fatović je turnir okončao sa 15 golova.

Gavril Subotić (©Starsport)Gavril Subotić (©Starsport)


Zagrebačka Mladost nije bila toliko dominantna u grupi A kao što je bio slučajem sa Jugom u grupi B. Pokazali su “Žapci” slabosti, ali su u svakom trenutku mogli da računaju da će individualni kvalitet Lovre Miloša, Josipa Vrlića, Andra Bušljea, Luke Bukića, Kozmina Radua i Konstantina Harkova doći do izražaja. U presudnim trenucima uvek je jedan od pobrojanih igrača imao blistavi trenutak, pa su Zagrepčani u završnicama mečeva sa Crvenom zvezdom i splitskim Jadranom mogli da nakrive kapu. Prvog dana rešeno je ko ide sa druge pozicije na završni turnir. Splitski Jadran savladao je Crvenu zvezdu posle boljeg izvođenja peteraca, oba tima su kasnije bila uspešna u mečevima gde su slovili za favorita.

Crveno-beli poslednjeg dana nisu imali snage da slave protiv Mladost. Nadigravali su se u prvom poluvremenu, ali su intenzitet i tempo iz prve četvrtine uzeli danak. Gavril Subotić i Veljko Tankosić, pokretačka snaga crveno-belih, nisu sve vreme mogli da budu na maksimalnom broju obrtaja. Očekivano su se u pojedinim trenucima gasili zbog iscrpljenosti, a iskusna ekipa Mladosti znala je to da iskoristi. Crveno-beli od svih timova imaju najviše razloga da žale. Osvajač Kupa Srbije bio je tako blizu, a tako daleko. Peterci su Zvezdi doneli Kup Srbije, ali su odneli plasman na završni turnir. Kolo sreće se okrenulo.

Vaterpolisti Partizana i Šapca nisu razočarali, imali su svoje momente. Crno-beli su se pojačali pred početak turnira, ali Stefan Mitrović i Rafael Real Vergara nisu garant uspeha. Proslavljeni srpski vaterpolista vukao je mladi Partizanov tim, pobedili su crno-beli Primorje na startu i turnir završili sa jednom pobedom. Šabac je krenuo sa tri poraza, a u naredna dva kola je bio bolji od Primorja i Partizana. Ognjen Stojanović i Đorđe Vučinić bili su pokretačka snaga Šapčana, a stiče se utisak da je timu Anta Vasovića nedostajalo još jedno kvalitetno rešenje u napadu.

U grupi B niko nije mogao da parira dubrovačkom Jugu, domaćinu turnira. U Dubrovniku na bazenu “Gruž”, sastav Vjekoslava Kobešćaka rutinirao je sve rivale. Dubrovčanima nije bilo ravnih. Tim sastavljen da napadne Ligu šampiona i osvoji Jadransku ligu, ni u jednom meču nije doveo pobedu u pitanje. Loren Fatović, Paulo Obradović, Luka Lončar, Ćavi Garsija, Danil Merkulov i Aleksandros Papanastasiju imali su pet lakših treninga, ponovili su nastupe iz Lige šampiona. Kragujevački Radnički najprijatnije je iznenađenje, ako se može uopšte nazvati iznenađenjem tim koji u kontinuitetu igra dobro i malo mu je nedostajalo da se plasira u Ligu šampiona. Učesnik osmine finala LEN Kupa Evrope je pretrpeo poraz samo do Juga, potopio je Jadran iz Herceg Novog, tim koji se takmiči u Ligi šampiona, i završio je na drugom mestu. Tim Uroša Stevanovića opet je taktički bio izvanredno pripremljen, kompaktan, postojala je fluidnost u igri. Sve ono što je nedostajalo Jadranu iz Herceg Novog.

(©Vaterpolo vesti)(©Vaterpolo vesti)

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

Regionalna vaterpolo ligaVK Crvena zvezdaVK PartizanVK RadničkiGavril SubotićStefan Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara